Лікуємо тугу за домівкою борщем: українці відкривають ресторан «Файта»
04.08.25 – Коли 24 лютого 2022 року розпочалася російська агресія проти України, Іван Пліско та його дружина Ярослава й гадки не мали, що лише через кілька місяців вони відкриють ресторан у тихому курортному містечку Бад-Зальцшлірф (район Фульда). Два тижні тому там відкрився український ресторан “Файта” у Східному Гессені.
Іван Пліско та його дружина родом із західної України. 40-річний чоловік працював там юристом, а його дружина Ярослава була менеджером. Вони приїхали до Німеччини через три тижні після початку війни. «Зі страху перед війною через нашу родину», – каже Пліско, який живе з дружиною та трьома дітьми в муніципалітеті Еберсбург. До кількох тижнів тому він працював тут бухгалтером у Фульді. Потім, через друзів, з’явилася можливість відкрити ресторан.
Уся команда ресторану складається з українців, більшості з яких близько 20 років. «Ми хотіли насамперед підтримати своїх людей», – каже Пліско. Назва Fajta німецькою означає «сім’я». У меню представлені переважно українські страви, складені шеф-кухарем Катериною Бонякевич. 21-річна одеситка вже брала участь у різних конкурсах і кілька разів перемагала. Раніше вона працювала в готелі Landhotel Rhönblick під керівництвом Стефана Фаульстіха.
«Привезення української кухні до Німеччини»
«Я працюю на кухні з дитинства, вже 14 років. Мій батько був менеджером ресторану в Україні. Моєю мрією було привезти українську кухню до Німеччини, щоб німці могли познайомитися з нашими стравами», – каже 21-річна дівчина. Вона захоплено пояснює, що завжди любила розвивати українську кухню та експериментувати з нею. Тепер у неї є така можливість у ресторані Fajta.
У меню є їхні фірмові страви, такі як тушковані в пиві яловичі щоки, вареники та український борщ. Інгредієнти місцеві, а всі страви домашнього приготування. Це також стосується багатьох напоїв, таких як лимонад та домашній компот. У меню також є щось для вегетаріанців. Десерт готує дружина Івана, Ярослава — її торт «Наполеон» особливо популярний.
З початку війни родина Пліско втратила багатьох родичів, які залишилися в Україні. Вони також сумують за батьківщиною. Однак у Східному Гессені вони знайшли місце, де почуваються як вдома та бачать майбутнє зі своїм рестораном Fajta в Бад-Зальцшлірфі. (Моріц Папперт) +++
Фотоматеріали та німецькомовна версія статті доступна за посиланням: https://osthessen-news.de/n11779854/mit-borschtsch-gegen-das-heimweh-ukrainer-eroeffnen-restaurant-fajta.html