Освітні програми

Спеціальність: 181 Харчові технології.

Технології ресторанного бізнесу та здорового харчування.

Актуальність освітньої програми «Технології ресторанного бізнесу та здорового харчування» обумовлена динамічними тенденціями індустрії НОRECA та рекреації, чітко окресленими позиціями в досягненні міжнародних стандартів у виробництві продуктів здорового харчування із вираженими функціональними властивостями.

В освітній програмі враховано специфіку розвитку галузевого та регіонального контексту, інтенсивний розвиток індустрії ресторанного та рекреаційного напрямку міста Одеси, Одеського регіону та України, тенденції розвитку спеціальності 181 «Харчові технології», вимоги ринку праці на фахівців у сфері розробки продуктів здорового харчування та спеціального призначення.

 

НАШІ ВИПУСКНИКИ:
• Фахівці з технології харчування та ресторанної справи
• Ресторатори
• Шеф-кухарі, су-шефи
• Начальники дільниці ресторану (кафе, їдальні, еко-ресторану, кафе здорового харчування, їдальні в санаторіях, тощо)
• Технологи з глибокими практичними навичками та теоретичними знаннями в галузі приготування здорових харчових продуктів
• Фахівці в галузі харчової та переробної промисловості
• Завідувачі виробництвом, інженера-технологи
• Помічники керівників харчових підприємств, установ та організацій

  • Консультанти зі здорового харчування, які знають як забезпечити здоровий спосіб життя, готувати смачну корисну їжу та отримувати від неї насолоду
    • Фахівці-експерти для консалтингових груп, які мають практичний досвід з реальними проектами в сфері ресторанного бізнесу, індустрії здорового харчування, індустрії Wellness і SPA
    • Спеціалісти Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів
    • Фахівці з впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)

НА КАФЕДРІ СТВОРЕНІ СПЕЦІАЛІЗОВАНІ НАВЧАЛЬНІ ЛАБОРАТОРІЇ:
• Навчальна лабораторія з технології продуктів харчування та дегустаційний зал
• Навчально-наукова лабораторія «Соус-ательє»
• Наукова-дослідна лабораторія поляризаційної мікроскопії
• Навчальна лабораторія методів контролю
• Комп’ютерний клас
• Консалтингова лабораторія здорового харчування
• Філію кафедри технології ресторанного і оздоровчого харчування відкрито у готельно-ресторанному комплексі «Софія» в с. Поляна Свалявського району Закарпатської області.

 

Середня заробітна плата в сфері ресторанного господарства *України станом на 01.01.2025 року – 23000 грн.

Керівні посади:

Адміністратор ресторану  – 25 000 грн.

Технолог харчової промисловості  –  45 000 грн.

Директор ресторану  – 40 000 грн.

Бренд-шеф – 35 000 грн.

Шеф-кухар – 30 000 грн.

*Посилання: https://www.work.ua/salary-hotel-restaurant-tourism/?page=1#positionList

ЗДОБУВАЧІ ВИВЧАЮТЬ ДИСЦИПЛІНИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ У СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ЛАБОРАТОРІЯХ:
• Технологія продукції ресторанного господарства
• Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства
• Етнічні кухні
• Технологія продуктів дієтичного харчування
• Культура харчування
• Технології харчових виробництв
• Стандартизація, метрологія та сертифікація
• Контроль якості, безпеки та екології в галузі
• Експертиза харчової продукції у закладах ресторанного господарства
• Технологія продуктів для дієтичного та санаторно-курортного харчування
• Технологія функціональних харчових продуктів
• Технологія оздоровчих продуктів для дитячого, геродієтичного харчування

МАЙСТЕР-КЛАСИ, ТРЕНІНГИ ТА СЕМІНАРИ:
• Майстер-класи та тренінги від відомих рестораторів і шеф-кухарів;
• Щорічне кулінарне змагання «BBQ-шоу», в якому тебе оцінюють відомі шеф-кухарі та ресторатори України та Европи;

  • Семінари від провідних представників ресторанного господарства України та ЄвропиОБОВ’ЯЗКОВА ПРАКТИКА В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ТА НА ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ В УКРАЇНІ ТА ЗАКОРДОНОМ:
    Можливість міжнародної практики починаючи з 1-го курсу. для КОЖНОГО студента
    • Стажування (подвійні дипломи) в Європі на 10 місяців з іменними стипендіями (Eгasmus+)
    • Шість країн для міжнародної практики в кращих ресторанах та SPA-комплексах (CША, Франція, Туреччина, Греція, Hiмeччина та Болгapiя) на період від 1 до 5 місяців

Здобувачі освітньої програми вибирають місце для проходження практики самостійно або зі списку, що надає Центр сприяння працевлаштуванню студентів та випускників ОНТУ (http://foodprofi.ontu.edu.ua/uk/).
ЦІКАВИЙ ТА ПРИКЛАДНИЙ ДИПЛОМ:
• Диплом кожного студента це реальний та унікальний проект ВЛАСНОГО ресторану, кафе, їдальні чи бару різної направленості, з повним комплектом документації, економічними та технологічними розрахунками.

 

Фахівці в ресторанному бізнесі  завжди затребувані, а рівень освіти, який дає кафедра Технології ресторанного і оздоровчого харчування забезпечує не тільки перше місце роботи, а й високу заробітну плату.

 Наші випускники працюють на провідних підприємствах галузі як в Україні, так і за кордоном. І ми цим по-справжньому пишаємося!

 

Додаткову інформацію про ОП «Технології ресторанного бізнесу та здорового харчування» спеціальності 181 «Харчові технології» можна знайти на web-сайті кафедри технології ресторанного і оздоровчого харчування: http://trioh.ontu.edu.ua/

 

Працевлаштування: експертиза в сфері ресторанного бізнесу та здорового харчування, які здатні розробити повний комплект документації (від розробки меню до складання бізнес-плану), спроєктувати сучасний кункурентноспроможний заклад ресторанного господарства і запустити його в роботу; технологи та ресторатори з глибокими практичними навичками та теоретичними знаннями в галузі приготування здорових харчових продуктів; консультанти зі здорового харчування , які знають, як забезпечити здоровий спосіб життя, готувати смачну корисну їжу й отримувати від неї насолоду; керівники та спеціалісти кейтерингових компаній; внутрішні аудитори системи НАССР на підприємствах сфери НОRECA.

photo_2024-04-09_22-39-50

IMG_20240514_223833_871

12

СВО “Бакалавр”:

СВО “Магістр”:

СВО “Доктор філософії”:

РЕЦЕНЗІЇ НА ОСВІТНІ ПРОГРАМИ

ПРОЄКТИ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ 2025