ВИМОГИ РОБОТОДАВЦІВ
Освітньо-професійна програма
«ТЕХНОЛОГІЇ РЕСТОРАННОГО ТА ОЗДОРОВЧОГО ХАРЧУВАННЯ» (2025 РІК)
Основні вимоги роботодавців до випускників освітньо-професійної програми «Технології ресторанного та оздоровчого харчування»:
- Організація та контроль технологічних процесів виробництва страв та кулінарних виробів в умовах закладів ресторанного господарства, виконання діючих стандартів та технічних умов
Здатність використовувати чинну законодавчу базу, довідникові матеріали та професійні знання для розроблення нормативної документації.
Обирати та впроваджувати у практичну виробничу діяльність сучасні технології, обладнання, організацію виробництва та методи управління закладами ресторанного господарства з урахуванням світових тенденцій у ресторанному бізнесі, планувати роботу закладу ресторанного господарства відповідно до сучасних економічних умов.
- Загальне керівництво технологічними процесами виробництва харчової продукції
Організація, контроль та управління технологічними процесами виготовлення страв та кулінарних виробів із застосуванням технічних засобів автоматизації і систем керування.
Здатність обирати та експлуатувати технологічне обладнання, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів та страв.
- Забезпечення високої якості продукції, що виробляється.
Здатність організовувати та проводити контроль якості і безпечності сировини, напівфабрикатів, харчових продуктів та страв із застосуванням сучасних методів в умовах закладів ресторанного господарства.
- Приймати участь у розробці i впровадженні нових видів продукції та проводити їх технологічні відпрацювання.
Вміти розробляти або удосконалювати технології харчових продуктів та страв підвищеної харчової цінності з врахуванням світових тенденцій розвитку галузі в умовах закладів ресторанного господарства.
Здатність впроваджувати у закладах ресторанного бізнесу нові сучасні технології харчових продуктів та страв на основі інноваційних технологій та сировини згідно розуміння сутності та мети їх використання .
Обирати сучасне обладнання для технічного оснащення нових або реконструйованих закладів ресторанного господарства, знати принципи його роботи та правила експлуатації, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів та кулінарних страв, спроєктованого меню.
- Контроль ведення та дії системи безпеки НАССР згідно чинного законодавства України у закладах ресторанного бізнесу
Планування і впровадження системи управління та контролю якості та безпеки НАССР для кулінарних страв та харчових виробів у закладах ресторанного господарства, здійснення їх інформаційного, методичного, матеріального, фінансового та кадрового забезпечення.
- Здатність планувати технологічний ланцюг, уміння організовувати процеси виробництва, надання і впровадження послуг та експертизи в закладах ресторанного господарства.
Вміти впроваджувати раціональні методи організації виробництва та експертизи, надання основних і додаткових послуг у закладах ресторанного господарства.
- Брати участь у розробці технологічної документації.
Вміти розробляти технологічні та калькуляційні картки на нові кулінарні страви, технічні умови та технологічні інструкції на харчові вироби.
- Дотримання норм і правил безпеки на робочому місці та забезпечення їх виконання підлеглими співробітникам.
Дотримуватися правил техніки безпеки та проводити технічні та організаційні заходи щодо організації безпечних умов праці під час виробничої діяльності.
SOFT SKILLS випускників:
Командна робота та співпраця
Здатність ефективно працювати в команді
Лідерство та управління персоналом
Здатність до загального керівництва технологічними процесами, організації роботи та забезпечення виконання норм підлеглими співробітниками.
Критичне мислення та прийняття рішень
Здатність обирати, впроваджувати та планувати відповідно до сучасних умов, а також організовувати та проводити організацію виробництва в закладах ресторанного господарства
Комунікативні навички
Взаємодія з командою, клієнтами (опосередковано через якість продукції та послуги), а також здатність донести та забезпечити виконання норм безпеки підлеглими.
Навички вирішення проблем
Здатність контролювати, запобігати та усувати проблеми, пов’язані з технологічними процесами, якістю та безпечністю виробництва та організацією обслуговування
Тайм-менеджмент та організаційні навички
Здатність планувати технологічний ланцюг, організовувати процеси виробництва та впроваджувати раціональні методи організації.
Адаптивність та гнучкість
Вміння обирати та впроваджувати сучасні технології, обладнання, організацію виробництва, враховуючи світові тенденції та нові економічні умови.
Креативність та інноваційність
Участь у розробці та впровадженні нових видів продукції, удосконалення технологій (що вимагає нестандартного підходу).
Професійна етика та надійність
Дотримання законодавчої бази, стандартів, норм безпеки та забезпечення їх виконання, що відображає високий рівень професійної відповідальності.