На кафедрі ТРіОХ наукові дослідження та тематики кваліфікаційних робіт бакалаврів та магістрів за спеціальністю G 13 «Харчові технології» ОП: «Технології ресторанного бізнесу та здорового харчування» та «Інноваційні технології ресторанного бізнесу та здорового харчування» виконуються та плануються згідно наступних стратегічних планів розвитку та нормативних ініціатив:
- Стратегічного плану розвитку ОНТУ, а саме, інноваційні технології харчових продуктів (виробництво харчових продуктів з нетрадиційної сировини)
- Стратегії розвитку Одеської області на період 2021-2027 років, а саме, Програма 5 «Формування на засадах інновацій експортно-орієнтованої харчової індустрії»
- Рекомендацій міжнародних організацій FAO та Codex Аlimentarius щодо імплементації функціонального харчування
Метою кваліфікаційної роботи є оволодіння методологією творчого вирішення (розв’язання) сучасних проблем (задач) наукового та(або) прикладного характеру на основі отриманих знань, професійних умінь та навичок відповідно до вимог стандартів вищої освіти; встановлення відповідності результатів навчання здобувачів вищої освіти та підтвердження сформованості у них компетентностей відповідно до вимог освітньої програми.
Основні завдання кваліфікаційних робіт:
- систематизація, закріплення і розширення теоретичних знань, отриманих у процесі навчання за освітньою програмою, та їх практичне використання при вирішенні конкретних інженерних, наукових, економіко- соціальних і виробничих питань у певній галузі професійної діяльності;
- розвиток навичок самостійної роботи, оволодіння методикою досліджень та експериментування, фізичного або математичного моделювання, використання сучасних інформаційних технологій у процесі розв’язання задач, які передбачені завданням кваліфікаційної роботи бакалавра/магістра;
- набуття досвіду представлення та публічного захисту результатів своєї діяльності;
- визначення відповідності рівня підготовки випускника вимогам освітньої програми, його готовності та спроможності до самостійної роботи в умовах ринкової економіки, сучасного виробництва, прогресу науки, техніки та культури.
Тематика кваліфікаційних робіт бакалаврів актуальна та має реальний характер, враховує науково-технічний прогрес, проблеми виробництва високоякісної продукції ресторанного господарства. Рекомендовані такі напрямки тематики кваліфікаційних робіт бакалаврів:
- розробка проектів закладів ресторанної галузі;
- реконструкція діючих закладів ресторанної галузі.
Тематика кваліфікаційних робіт магістрів повинна відповідати навчальним завданням дисциплін і враховувати науково-технічний прогрес, проблеми виробництва високоякісної продукції підприємствами ресторанної галузі, бути актуальною та мати реальний характер.
Кваліфікаційна робота магістра – це самостійна випускна науково-дослідна робота, яка виконує кваліфікаційну функцію на здобуття СВО «магістр». Концепція кваліфікаційної роботи магістра, з одного боку, має узагальнюючий характер, оскільки є своєрідним підсумком підготовки магістра, а з іншого – є самостійним оригінальним науковим дослідженням студента, у розробці якого зацікавлені установи, організації чи підприємства, при цьому студент упорядковує за власним розсудом накопичені наукові досягнення та доводить їхню наукову цінність або практичну значущість.
Тематика кваліфікаційних робіт магістрів, які виконуються на випусковій кафедрі технології ресторанного і оздоровчого харчування можна поділити за двома напрямками:
- Оригінальне наукове дослідження магістра, щодо розробки нових технології приготування страв та напоїв, кулінарних виробів і напівфабрикатів або удосконалення існуючих технологій, рецептур тощо, з впровадженням у виробництво діючих підприємств ресторанної галузі. Як правило, такі теми є продовженням науково-дослідної роботи студентів за попередні роки, включають результати досліджень технологічних процесів, вивчення фізико – хімічних, органолептичних показників якості сировини, напівфабрикатів, готової продукції. Для впровадження цих технологій студенти можуть обирати та проєктувати різні типи підприємств ресторанної галузі, а також виконувати їх реконструкцію.
- Проект розвитку закладу ресторанної галузі. В рамках цієї роботи студент розробляє інноваційний проект будівництва або реконструкції закладу ресторанної галузі, заготівельного підприємства або спеціалізованого цеху з розширенням асортименту або удосконаленням технологічних процесів
окремих видів чи групи страв, кулінарних або кондитерських виробів, впровадженням нових технологій приготування страв і напоїв, новітньої концепції закладу, ефективних моделей організації виробництва, перспективних інженерно-організаційних і компонувальних рішень, нових методів обслуговування відвідувачів, роботи персоналу, сучасного обладнання та технологічних ліній тощо.
Тематики кваліфікаційних робіт бакалаврів
Тематики кваліфікаційних робіт магістрів
Тематики курсових проєктів з дисципліни «Проектування підприємств галузі з КП»