Біленька Ірина Ремівна

к.т.н., доцент Біленька Ірина Ремівна

Кандидат технічних наук, доцент

У 1986 р. закінчила Одеський технологічний інститут харчової промисловості ім. Ломоносова.

Захистила у 1994 р. дисертацію за спеціальністю 05.18.13 – технологія консервованих та охолоджених харчових продуктів на тему: «Розробка технології консервованих харчових продуктів із сої» (науковий керівник: д.т.н., проф. Флауменбаум Б.Л., науковий консультант д.б.н., проф. Левицький А.П.) та присуджено науковий ступінь кандидата технічних наук.

У 2002 р. було присвоєно вчене звання доцента.

2007 р. – присвоєно науковий ступінь доктора філософії (Ph.D).

Працює на кафедрі із дня її заснування та викладає наступні дисципліни для бакалаврів:

  • «Технологія функціональних харчових продуктів»;
  • «Технології оздоровчих продуктів для спортсменів та спецконтингентів»;
  • «Стратегія ефективного працевлаштування»;
  • для магістрів: «Управління якістю продукції та послуг у закладах ресторанного господарства»;
  • «Фітнес-харчування та рекреація»;
  • «Методика викладання у закладах вищої освіти»;
  • «Чинники успішного працевлаштування»,
  • є керівником курсових робіт (проектів), кваліфікаційних робіт бакалаврів та магістрів, керує усіма видами практичної підготовки здобувачів освіти.

З 2004 р. по 2024 р. – директор Центру сприяння працевлаштуванню студентів і випускників Одеського національного технологічного університету.

Під науковим керівництвом Біленької І.Р. захищені дві дисертаційні роботи: Лазаренко Н.А. «Розробка технології ферментованих продуктів на основі топінамбура» та Голінської Я.А. «Розробка технології овочевих десертів на основі білих коренів».

Наукові інтереси полягають у сфері розробки нових видів харчових продуктів функціонального призначення, здорового напряму та спеціалізованих продуктів харчування для спортсменів, управління якістю, система безпеки продуктів харчування у закладах ресторанного господарства НАССР.

Опубліковано більше 260 наукових та навчально-методичних праць, у т.ч. 2 підручника, 5 навчальних посібників, 3 монографії, у т.ч. одна – англійською мовою,  21 патент.

2023-2024 рр. – приймала участь у складі робочої групи від ОНТУ в реформі шкільного харчування, ініційованої Міністерством освіти і науки України.

Член громадської спілки «УКРАЇНСЬКА РЕСТОРАННА АСОЦІАЦІЯ».

Нагороджена Грамотами та Подяками від керівництва ОНТУ за багаторічну сумлінну працю, плідну наукову-педагогічну діяльність у підготовці висококваліфікованих фахівців; нагороджена Грамотою міського голови м. Одеси та Почесним знаком за внесок у розвиток вищої освіти від Ради ректорів ВНЗ Одеського регіону.

 

Контактна інформація: тел. (067) 486-44-03, e-mail: foodprofi.ontu@gmail.com